skip to Main Content
De W.O.Z. Waarde, De Woningwaarde En De Liefhebberswaarde

De W.O.Z. waarde, de woningwaarde en de liefhebberswaarde

Als makelaar in Assen krijg ik regelmatig de vraag of ik een woningwaarde indicatie kan geven.

Ook krijg ik vaak vragen over de hoogte van de vraagprijs van de woning. Zeker wanneer de vraagprijs van een huis hoger is dan de WOZ-waarde die de verkoper heeft ingevuld in de vragenlijst.
Verwarrend en om een goed bod te kunnen doen, is het voor kopers essentieel om ‘de waarde’ van een woning te weten.

Een van onze slogans bij Karaktervol Wonen is: ‘goede begeleiding is onbetaalbaar’
Bij oudere/karaktervolle woningen is de kans namelijk groot dat er op gebied van bouwkundige staat en achterstallig onderhoud nog wat te ‘ontdekken’ valt. Daarnaast is de kans dat je ‘verliefd wordt op het huis erg groot. Wat is dan de ‘waarde’?

“de waarde”

De waarde wordt in beginsel grotendeels rekenkundig bepaald door makelaars/taxateurs. De belangrijkste factor voor de waardebepaling is de ligging van het huis. ‘Ligt het in een mooie wijk, is er een park in de buurt of kijk je uit op een flatgebouw? Staat het aan een doorgaande weg of aan een zandpad en wat staat er eigenlijk in het bestemmingsplan? Het is allemaal van invloed op de waarde’ Daarnaast is het gebied waarin een huis staat belangrijk: huizen in een vergrijzende of krimpregio zijn minder waard dan vergelijkbare panden in een bruisende stad. Ook zijn huizen in grote steden vaak duurder omdat er sprake is van een ‘liefhebberswaarde’: de waarde gaat omhoog omdat er veel potentiële kopers zijn die het huis toch wel willen hebben.

Staat van het huis
Taxateurs letten niet alleen op de ligging. Ook de staat van het huis is van belang. ‘Is er veel achterstallig onderhoud in het pand, zit er een goede keuken in, moeten op korte termijn de kozijnen vervangen worden… de makelaar/taxateur kijkt er allemaal naar’ Ook het functioneren van de Vereniging van Eigenaren kan van invloed zijn op de waarde van het huis, net als de duurzaamheid: hoe lager de energiekosten, hoe hoger de waarde.

Vergelijkbare woningen
Al die factoren bij elkaar bepalen met elkaar de waarde van de woning. Helaas bestaat er geen standaard waardesjabloon dat je over een huis kunt leggen. Daarom kijkt de makelaar ook altijd goed naar de prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt en checkt alle mogelijke (juridische) bronnen die iets over de waarde kunnen vertellen.

WOZ-waarde
De WOZ-waarde is een indicatie wat een huis waard is, vastgesteld door de gemeente op basis van de ligging en oppervlaktegegevens van een huis. Aan de hand daarvan kan de gemeente uitrekenen hoeveel belasting je moet betalen.

De WOZ-waarde van een huis kun je gemakkelijk opvragen , maar geeft een niet heel betrouwbaar beeld van hoeveel een woning precies waard is. Sterker nog: er kan een groot verschil tussen de marktwaarde en de WOZ-waarde zitten. Dat komt omdat de gemeente elk jaar de WOZ- waarde berekent en de waarde een jaar ‘achterloopt’. Daarbij wordt er geen rekening gehouden met een nieuwe keuken of badkamer, bijvoorbeeld.

Zelf de waarde checken
Dat kun je als woningzoeker zelf ook doen. Het is altijd handig om eens op funda te kijken voor welke prijs de woningen in de buurt van jouw droomhuis verkocht zijn. Hoewel de vraagprijs niet hetzelfde is als de woningwaarde, geeft dat toch een aardige indicatie. Wil je meer informatie, dan kun je de eerdere verkoopprijs van de woning opvragen bij het Kadaster. Daarnaast kun je een aanvraag indienen bij Calcasa, een onafhankelijke organisatie die voor een klein bedrag de waarde van jouw potentiële nieuwe huis vaststelt. Dit kan via de site van de Vereniging Eigen Huis. Wil je helemaal zeker zijn, neem dan een onafhankelijke makelaar/taxateur in de arm die het huis voor jou helemaal doorlicht. Dan zit je altijd goed.

Woningwaarde is niet de vraagprijs

Nogmaals, de indicatie van de woningwaarde is dus niet hetzelfde als de vraagprijs. Die kan rustig hoger liggen en misschien gaat jouw bod daar nog wel overheen. Dat hoeft geen probleem te zijn: ‘De waarde van het huis gaat voor een koper lang niet altijd over de prijs voor de ligging en de stenen, maar is veel meer gebaseerd op gevoel. Als je het idee hebt dat dit jouw droomhuis is waar je nooit meer weg wilt, komt de waarde voor jou hoger te liggen en ben je bereid meer te betalen.’

Laat je daarom goed begeleiden door een specialist die overal neutraal in staat. Een goede begeleiding is dan helemaal onbetaalbaar..

Indicatie woningwaarde aanvragen?