skip to Main Content
Waarom Je In 2019 Je Hypotheek Zou Moeten Oversluiten

Waarom je in 2019 je Hypotheek zou moeten oversluiten

Energie en geld besparen door je hypotheek over te sluiten: 
dit levert het je op

De hypotheekrente staat nog steeds laag en de reclamespotjes van de voordeligste hypotheekaanbieders vliegen je om de oren. Nadenken of je je hypotheek wilt oversluiten is dus logisch. Dat merken ze ook bij bijBouwe, een onlinehypotheekverstrekker. Je hypotheek oversluiten is trouwens prima te combineren met duurzame maatregelen. Zo spaar je naast geld misschien ook nog het milieu.

Laten we bij het begin beginnen: het oversluiten van je hypotheek, wat betekent dat eigenlijk? Heel simpel: je besluit om je hypotheek bij een andere geldverstrekker onder te brengen, of je kiest voor een nieuwe hypotheekvorm bij de verstrekker waar je al zit.

Je hypotheek nu oversluiten, waarom?

Voor veel mensen zijn de huidige lage rentepercentages reden om hun hypotheek over te sluiten. Ja, dan betaal je misschien een boeterente (daarover later meer), maar door de lagere rente ben je uiteindelijk goedkoper uit als je switcht. Het kan ook zijn dat je huis meer waard is geworden en je hypotheek in een lagere risicoklasse valt. Dat betekent vaak nog een extra rentekorting. Nog een optie: je overweegt een verbouwing en wil daar graag geld voor lenen via je hypotheek. Prima redenen, maar er is een vierde optie die aantrekkelijk kan zijn: oversluiten omdat je wilt verduurzamen. En ja, ook dat kan je geld besparen.

Waarom verduurzamen?

Dat zit zo: verduurzamen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je energierekening. Die kan namelijk flink lager uitvallen. Daarbij bevordert het je wooncomfort; een goed geïsoleerd huis is lekker warm in de winter, maar fijn fris in de zomer. Als je kiest voor veel of grote energiebesparende maatregelen tegelijk, kunnen de energiebesparingen zelfs direct groter zijn dan de extra lasten die je betaalt aan rente en aflossing voor het extra hypotheekbedrag.

Meer geld lenen

Kies jij ervoor om je hypotheek over te sluiten en tegelijkertijd te investeren in energiebesparende maatregelen? Weet dan dat je ook meer geld kunt lenen om die maatregelen te realiseren. Normaal gesproken kun je namelijk maximaal 100% van de woningwaarde lenen voor je hypotheek. Maar toon je aan dat je gaat investeren in energiebesparende maatregelen – bijvoorbeeld met isolerende spouwmuren – dan kun je tot wel 106% van de woningwaarde lenen.

Hogere verkoopwaarde door energiebesparende maatregelen

Nog niet helemaal overtuigd om voor groen te gaan? Besef dan dat energiebesparende maatregelen ook een gunstiger energielabel voor je woning kunnen betekenen. En dat is dan weer fijn voor de verkoopprijs van je woning. Want wist je dat huizen met energielabel A of B gemiddeld € 6.000 meer opleveren? En dat woningen met een F- of G-label voor bijna € 12.000 minder verkocht werden?

Kosten oversluiten hypotheek

Je hypotheek oversluiten kan dus aantrekkelijk zijn, maar weet wel dat dit in eerste instantie ook geld kost. Je betaalt weer voor het afsluiten van je hypotheek, de notaris en eventueel ook kosten voor je adviseur. Ook moet je mogelijk een vergoeding betalen voor het openbreken van je rentevastperiode. Want sluit je een hypotheek af, dan spreek je af hoelang de rente die je over de lening betaalt, vaststaat. Heb je getekend voor een hypotheekrente van 5% voor tien jaar en je vindt een aanbieder die maar 3% rekent? Dan wil jij overstappen. 

Dat is waar de zogenoemde ‘boeterente’ om de hoek komt kijken, een vergoeding voor je geldverstrekker voor misgelopen rente. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe hoog dit bedrag is. Ben je aan het einde van je rentevastperiode? Dan betaal je geen boeterente!

Meer informatie?