skip to Main Content
Ontwikkeling Woningmarkt 2018

Ontwikkeling woningmarkt 2018

Het zijn geen makkelijke tijden voor woningzoekers op de woningmarkt in Assen en omgeving: huizen zijn schaars en duur. Bovendien zorgt de groeiende economie voor extra concurrentie van expats en bedrijven op de woningmarkt. Zijn er gouden tips en tactieken om je zoektocht naar een nieuwe woning tóch te laten slagen? : “Een persoonlijk kaartje in de bus stoppen? No way, dat heeft nog nooit gewerkt.”

Wie een huis zoekt in bijvoorbeeld een grote stad als Assen hoeft momenteel niet lang stil te staan bij het specificeren van zijn of haar woonwensen. Simpelweg omdat het aanbod dat niet toelaat.

“Er staan nu zo’n 390 huizen te koop in de stad, waarvan bijna de helft al een serieus bod heeft of onder voorbehoud is verkocht, zegt Jan Huisman van Karaktervol Wonen Makelaar Assen, die werkzaam is in de regio. “Drie jaar geleden was het aanbod met zo’n 1.200 huizen nog bijna drie keer zo groot.”

De Drentse hoofdstad vormt helaas geen uitzondering. Er staan ruim 30 procent minder huizen te koop dan vorig jaar rond deze tijd. En waar huizen vorig jaar nog gemiddeld 55 dagen op de markt waren voor ze een nieuwe eigenaar hadden gevonden, is dat nu nog slechts veertig dagen.

De gespannen woningmarkt houdt woningzoekers al tijden in zijn greep. Zeker voor mensen die een huis zoeken in de middenklasse (vraagprijzen tussen de 2 en 3,5 ton) lijkt het haast onmogelijk een woning te vinden zonder daar eindeloos veel tijd of geld in te investeren.

Toch is de situatie niet uitzichtloos, sterker nog, de meeste makelaars hebben het gevoel dat de markt langzaam weer een beetje stabiliseert.

Voor mensen die geen tijd hebben om die ontwikkeling af te wachten, hebben de makelaars wel een paar adviezen om de kans op een voorspoedige huizenzoektocht te vergroten. De belangrijkste: zorg dat je papierwerk op orde is.

In het kort

  • Weet hoeveel je kan lenen
  • Overbieden werkt, maar wees realistisch
  • Ga zoveel mogelijk bezichtigen
  • Prioriteer je woonwensen

Ken je (financiële) mogelijkheden

“Weten hoeveel je kunt lenen en de verkoper ervan overtuigen dat je het financieel op orde hebt, geeft je een enorme voorsprong op de concurrentie”. “Verkopers kiezen voor zekerheid. Ze willen niet het risico lopen dat ze hun huis verkopen aan iemand die het achteraf toch niet blijkt te kunnen betalen en zo weer opnieuw het verkoopproces in moeten”, licht hij toe.

“Hoe minder voorbehouden het bod, hoe groter de kans van slagen” Als je een bod kan plaatsen zonder voorbehoud van financiering is dat een manier om de verkoper te overtuigen, maar het blijft een risico. Tenzij je bijvoorbeeld je eigen huis met een flinke overwaarde hebt verkocht, dan kan het een optie zijn.”

De benodigde papieren achter de hand hebben, heeft nog een tweede voordeel: het zorgt ervoor dat je snel kan handelen, mocht er ineens een leuke woning op de markt komen. Stuur je na een bezichtiging direct het papierwerk op, dan kan het huis de volgende dag al van jou zijn.

Overbieden werkt, maar wees realistisch

Een tweede tip is het inschakelen van hulp. Geen enkele makelaar schrikt nog van biedingen ver boven de vraagprijs, toch zien ze het wel als hun verantwoordelijkheid om kopers eerlijk te blijven adviseren. Je moet dat huis ook weer een keer kwijt. Uit wanhoop besluiten 60.000 euro bovenop een vraagprijs van drie ton te bieden is hartstikke link. 

Bezichtig, bezichtig, bezichtig

Begrijpen hoe de woningmarkt werkt, vergroot de kans op succes. Je leert het meest als je het zelf ervaart. Ons advies: ga zoveel mogelijk bezichtigen. “Dat kost energie, maar het loont echt.”

Het skippen van de bezichtiging of bouwtechnische inspectie om zo de deal maar sneller rond te krijgen wordt door ons resoluut afgeraden. Het is geen broodje dat je koopt bij de bakker. Hoe goed een huis er ook uitziet, als je het niet goed uitzoekt, kun je zo 10.000 tot 30.000 euro schade pakken.”

Een persoonlijke touch

Woningzoekers willen nog weleens wat extra’s doen om op te vallen bij de verkoper. Van gratis overnachtingen in het vakantiehuis in Bali tot collages en persoonlijke brieven.” 

Maar is het effectief? “No way, we hebben nog geen verkoper meegemaakt die daar gevoelig voor was. Uiteindelijk zijn maar drie dingen echt belangrijk: de hoogte van het bedrag, de overdrachtsdatum en de financiële zekerheid.”

“Er bestaat niet zoiets als een ondergronds netwerk van makelaars, maar zij weten vaak wel wat er op de markt komt”


Prioriteer je woonwensen

Wat de zoektocht ook makkelijker maakt, is weten waar je moet zoeken. Woningen die niet helemaal aan het ideaalbeeld voldoen, worden vaak over het hoofd gezien. Maar een huis kun je veranderen, een locatie niet.

Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je je niet laat ontmoedigen in de zoektocht naar een huis. Er bestaat niet zoiets als een ondergronds netwerk van makelaars, maar zij weten vaak wel wat er op de markt komt.

Een aankoopmakelaar kan je dus wel degelijk helpen op de woningmarkt in deze roerige tijden.