skip to Main Content
Een Energielabel Aanvragen

Een energielabel aanvragen

Zo vraag je een energielabel aan in 6 stappen

Vanaf 2015 ben je verplicht een energielabel aan te leveren op het moment dat je 
je huis verkoopt. Maar hoe werkt dat precies? Zo vraag je een energielabel aan in 
6 stappen.

Wat houdt het energielabel in?

Elk huis heeft een voorlopig label gekregen van de overheid, deze kun je definitief laten maken, met een eventuele betere beoordeling omdat je energiebesparende maatregelen hebt getroffen, via de officiële website Energielabelvoorwoningen.nl.

Het aanvragen van het energielabel gaat eenvoudig in 6 stappen: 

1. Log in met je DigiD.
2. Controleer de gegevens van je woning, en pas deze eventueel aan wanneer je bijvoorbeeld energiebesparende verbeteringen hebt aangebracht.
3. Voeg de bewijsstukken hiervan toe aan je online woondossier.
4. Kies een deskundige uit die je bewijsstukken gaat controleren.
5. Verstuur je gegevens.
6. Open je mailbox om je energielabel te bekijken. De registratie hiervan is automatisch gegaan.

Verkoop je je woning zonder definitief energielabel, dan loop je kans op een boete

Wat als je geen energielabel aanvraagt?

Verkoop je toch je woning zonder definitief energielabel, dan loop je kans een boete te krijgen van maximaal € 405. Het voorlopig toegekende label is niet voldoende. Je moet dus altijd bovenstaande stappen doorlopen om deze mogelijke boete te voorkomen.

Energielabel opvragen van je droomhuis

Je droomhuis gevonden op funda maar er staat geen energielabel bij? Je kunt zelf het voorlopige energielabel van je droomhuis checken op Zoekuwenergielabel.nl. Let wel: dit is een inschatting op basis van gegevens als woontype, oppervlakte en bouwjaar. Besef dat je met een nieuwbouwhuis (altijd A) in 10 jaar tijd duizenden euro’s uitspaart aan energiekosten, en dat een jaren-30-huis slechts energiezuinig is als er geïnvesteerd is in nieuwe (muur-, dak- en plafond)isolatie, dubbelglas en kozijnen. 

Laat je altijd goed informeren door je makelaar

Bedenk ook dat je in een oud pand sneller last hebt van geluidsoverlast door (boven)buren, dus dat isolatie ook daar winst op kan leveren. Maar vergeet niet: in rijksmonumenten gelden er vaak regels wat verbouwen betreft, zoals een verbod op dubbelglas. Dit betekent dus dat je in zo’n woning meer kwijt bent aan energie. Laat je daarom altijd goed informeren door je makelaar.